ŞEHİRLERARASI YOLCU TAŞIMA HİZMETİ İLE SERVİS VE TURİZM TAŞIMACILIĞI HİZMETİNİN ERİŞİLEBİLİR HALE GETİRİLMESİNE DAİR YÖNETMELİĞİ’NE İLİŞKİN T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI’NIN YAZISI HK. DUYURU

13.01.2017 tarihli Resmi Gazete’de  5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun’a dayanılarak, “Şehirler Arası Yolcu Taşıma Hizmeti ile Servis ve Turizm Taşımacılığı Hizmetinin Erişilebilir Hale Getirilmesine Dair Yönetmelik” yayımlanmış olup 13.01.2017 tarihinde Birlik resmi internet sitesinden yayınlanmıştır. İlgili link ekte yer almaktadır. (Ek-1).

Konuya ilişkin olarak T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü, 24.03.2017 tarih ve 58329 sayılı ( Ek-2)  yazısının BİRLİĞİMİZ ÜYELERİNE DUYURULMASI istenmektedir.

Söz konusu yazıda kısaca, Yönetmelikte karayolunda şehirlerarası taşıma hizmeti sağlayıcılarına, seyahat acentalarına, karayolları mola noktası ve terminal işletmecilerine, denizyolunda şehirlerarası taşıma ve kıyı tesisi işletmecilerine düşen yükümlülüklerin belirlendiği, yine söz konusu Yönetmelikte yer alan yükümlülükleri yerine getirmeyenlere işlem yapılacağı belirtilmiştir.

13.01.2017 tarihli duyurumuzu yineleyerek Yönetmelik kapsamında üyelerimizin uymakla yükümlü olduğu hususlar aşağıdaki gibidir;

  • Seyahat acentası, müşterinin engelini bildirmesi halinde rezervasyon sırasında bu bilgiyi rezervasyon ve taşıma sözleşmesine kaydeder, müşteriye verilecek hizmetin planlanması ve sunulmasında gerekli önlemleri alır.
  • Taşıma hizmeti yapan seyahat acentası, internetten rezervasyon yapılması veya hizmet satın alınması aşamasında internet erişilebilirliğini ve bürolarında erişilebilir banko hizmetini sağlar.
  • Turizm taşımacılığı yapılan transfer aracı, bu Yönetmeliğin ikinci bölümünde belirtilen erişilebilirlik şartlarını taşımıyorsa, seyahat acentası engeline bağlı hareket kısıtlılığı olan kişilerin bildirmesi halinde, engelli bireyin erişilebilir taşıma hizmeti sağlanmasına ilişkin talebini, engelli bireyin tercihine uygun olarak azami yetmiş iki saat içinde karşılamakla yükümlüdür.
  • Engeline bağlı hareket kısıtlılığı olan yolcuların transfer aparatı veya erişilebilir araç tercihinin sözleşmede yer alması sağlanır.
  • Transfer aparatı yolculuk süresince araçta bulunur ve bu şartlar sağlanırken engelli yolcu veya refakatçisinden ek bir ücret talep edilmez.
  • Seyahat acentaları engelli yolcu bulunması durumunda, hizmetin planlamasını ve sunumunu değiştirmeyecek şekilde, mümkün olduğunca engelli yolcunun kısa sürede ulaşımını sağlayacak transfer planlamasını yapar.
  • Turizm taşımacılığı hizmetlerinde engellilerle iletişim konusunda ve transfer aparatının kullanılmasına ilişkin eğitim almış şoför ve yardımcı personel görev yapar.

Yönetmelikte belirtilen yükümlülüklere uyulmaması durumunda, 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun’un  Geçici 3.Maddesinin 7.Ek Fıkrası uyarınca her bir ihlal için 1000 TL ile 5000 TL arasında idari para cezası uygulanacağı öngörülmüştür.

Üyelerimize önemle duyurulur.

Saygılarımızla

TÜRKİYE SEYAHAT ACENTALARI BİRLİĞİ

(TÜRSAB)

EKLERİ            :

1-http://www.tursab.org.tr/tr/tursabdan-haberler/hukukyonetmelik/turizm-tasimaciligi-hizmetinin-erisilebilir-hle-getirilmesine-dair-yonetmelik-duyurusu_15687.html

2-T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü, 24.03.2017 tarih ve 58329 sayılı yazısı

TÜM HABERLER
16  Nisan  2024
Turizmin Geleceği İçin Geleceğin Turizmcilerini Ağırladık
HABERİ OKU
15  Nisan  2024
TÜRSAB Kapadokya BTK Başkanımız Faruk Kahveci ve Beraberindeki Heyet, Turizm Ha...
HABERİ OKU
10  Nisan  2024
Vefat ve Başsağlığı
HABERİ OKU
08  Nisan  2024
Manavgat Side BTK, Düzenlediği İftar Organizasyonunda Seyahat Acentaları ile Bi...
HABERİ OKU
08  Nisan  2024
Alanya BTK, Düzenlediği İftar Organizasyonunda Seyahat Acentaları ile Bir Araya...
HABERİ OKU
08  Nisan  2024
Doğu Anadolu BTK, Düzenlediği İftar Organizasyonunda Seyahat Acentaları ile Bir...
HABERİ OKU
06  Nisan  2024
Doğa ve Macera Turizmi İhtisas Başkanlığımız, Efeler Yolu’na Info Gezisi Gerçek...
HABERİ OKU
05  Nisan  2024
Harput BTK, Geleneksel İftar Programının İlkini Bingöl'de, İkincisini Malatya'd...
HABERİ OKU
TÜM DUYURULAR
16  Nisan  2024
Gürcistan Destinasyon Tanıtım ve B2B Görüşme Etkinliği Hakkında Duyuru
HABERİ OKU
15  Nisan  2024
 "Turizm Buluşması" Hakkında Duyuru
HABERİ OKU
15  Nisan  2024
Saray, Köşk, Kasır ve Müze Gişelerinin Kapanış Saatinin Değiştirilmesi Hakkında...
HABERİ OKU
15  Nisan  2024
Turizm Haftası Kutlu Olsun
HABERİ OKU
09  Nisan  2024
Ramazan Bayramımız Mübarek Olsun
HABERİ OKU
05  Nisan  2024
Kadir Gecemiz Mübarek Olsun
HABERİ OKU
03  Nisan  2024
2.Mezopotamya Turizm ve Gastronomi Fuarı Hakkında Duyuru
HABERİ OKU
28  Mart  2024
Kamuoyu Duyurusu
HABERİ OKU