İŞVEREN VEYA İŞVEREN VEKİLİ TARAFINDAN YÜRÜTÜLECEK İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİ EĞİTİMİ VE SINAVI HAKKINDA DUYURU

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu uyarınca; işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülükleri düzenlenmektedir.

Birliğimiz web sitesinde daha önce yapılan duyurular ile en son http://www.tursab.org.tr/tr/tursabdan-haberler/hukukyonetmelik/is-sagligi-ve-guvenligi-kanunu-ile-ilgili-onemli-duyuru_14777.html linkinden ulaşabileceğiniz duyurumuzda da belirtildiği üzere;

Yukarıda sözü edilen mevzuat kapsamında seyahat acentaları işyerleri de az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinden kabul edilmiş olup belirtilen yükümlülükler seyahat acentaları açısından da 01.07.2016 tarihi itibariyle yürürlüğe girecektir.

6331 Sayılı Yasa’nın 6. Maddesi’nin 1/a bendinde ifade edildiği gibi 10’dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerine ( dolayısıyla seyahat acentalarına ) tanınan haklar aşağıdadır;

Kısaca bahsetmek gerekirse: Aynı işverenin tüm Türkiye çapındaki çalışan sayısı dikkate alınmak üzere toplam çalışan sayısı 10’dan az olan (10 dahil değil) ve az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinin işverenleri veya işveren vekilleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın açacağı eğitimlere katılarak iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi çalıştırma yükümlülüğü olmayacaktır.

Bu eğitimi tamamlayan işverenler veya vekilleri *işe giriş / periyodik muayeneler ve iş sağlığı güvenliği eğitimleri hariç* diğer çalışmaları üstlenebilirler. Dolayısıyla uzmanın ve hekimin yukarıda belirtilen *işe giriş / periyodik muayeneler ve iş sağlığı güvenliği eğitimleri hariç* diğer çalışmalarını işveren veya işveren vekilleri üstlenmek durumunda kalacaktır.

“İşyerlerinde İşveren veya İşveren Vekili Tarafından Yürütülecek İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerine İlişkin Yönetmeliğin”5/1.maddesine göre“Bu Yönetmelikte belirtilen eğitimi tamamlayan işveren veya işveren vekilleri, iş sağlığı ve güvenliği mevzuatında iş güvenliği uzmanı veya işyeri hekimine verilen görevleri, 7 ve 8 inci maddelerde belirtilenler hariç olmak üzere yürütebilir.” , 5/2 maddesine göre ise, “Bu Yönetmelik kapsamında işveren veya işveren vekilleri, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin tamamını ya da bir kısmını hizmet alımı yoluyla da temin edebilir.” 

İşbu düzenlemeler uyarınca çalışan sayısı 10’dan az olan seyahat acentalarının işyerlerinde işveren ya da onun yetkilendireceği işveren vekili bu konuya ilişkin eğitim almak ve sınavda başarılı olmak kaydıyla işyerlerinde iş güvenliği uzmanının görevlerini ifa edebilecektir. 

Bu kapsamda, Anadolu Üniversitesi ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında İşyerlerinde İşveren veya İşveren Vekili Tarafından Yürütülecek İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Eğitim, Sınav ve Belgelendirme işbirliği protokolü imzalanmıştır. Konuya ilişkin ayrıntılı bilgiye, http://esertifika.anadolu.edu.tr/program/14/isveren-ve-isveren-vekili-icin-is-sagligi-ve-guvenligi adresinden ulaşılabilir. Bu linkte yer alan bilgiden anlaşılacağı üzere, İşyerlerinde İşveren veya İşveren Vekili Tarafından Yürütülecek İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Eğitimi’ne ilişkin İLK SINAV 14.08.2016 TARİHİNDE YAPILACAK OLUP, bu sınava girebilmek için ANADOLU ÜNİVERSİTESİ AÇIK ÖĞRETİM FAKÜLTESİ BÜROLARINA06.06.2016-24.06.2016 tarihleri arasında başvurulabilecektir.

T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ekte yer alan yazısında da anılan husus belirtilmiş olup e-öğrenme  derslerinin tamamlanması akabinde yapılacak sınavın takviminin ise 14 Ağustos 2016 olduğu belirtilmektedir.

Yukarıdaki açıklamalar doğrultusunda, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun ve ilgili mevzuatın seyahat acentaları yönünden yürürlük tarihinin 01.07.2016 olduğunu,  6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunundan kaynaklanan yükümlülüklerin yerine getirilmemesi halinde idari para cezalarının öngörüldüğünü bilgilerinize sunarız.

Saygılarımızla

TÜRKİYE SEYAHAT ACENTALARI BİRLİĞİ

(TÜRSAB)

 

TÜM HABERLER
22  Nisan  2024
TURSAV Heyetimiz, TÜRSAB Turizm ve Meslek Lisesi’nde Bir Toplantı Gerçekleştird
HABERİ OKU
19  Nisan  2024
Güney Marmara BTK, Yalova İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü İş Birliği ile Bilgilen...
HABERİ OKU
19  Nisan  2024
Bodrum BTK Heyetimiz, Turizm Haftası Kapsamında Düzenlenen Etkinliklere Katıldı
HABERİ OKU
19  Nisan  2024
Kuzeydoğu Anadolu BTK, Turizm Haftası Kapsamında Etkinlik Düzenledi
HABERİ OKU
19  Nisan  2024
Karayolu, Ulaştırma, Taşımacılık ve Araç Kiralama İhtisas Başkanlığımız Kabataş...
HABERİ OKU
19  Nisan  2024
IATA’nın 2024 yılı APJC Toplantısı, TÜRSAB Genel Merkezimizde Gerçekleştirildi
HABERİ OKU
18  Nisan  2024
TÜRSAB Heyetimiz, "Batman Turizm Master Planı Çalıştayı" Kapsamında Batman’ı Zi...
HABERİ OKU
18  Nisan  2024
Gastronomi Turizmi İhtisas Başkanlığımız Koordinasyonunda, “Safranbolu Bilgilen...
HABERİ OKU
TÜM DUYURULAR
19  Nisan  2024
Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) Tarafından Başlatılan Batı Karadeniz'i Ke...
HABERİ OKU
19  Nisan  2024
Turist Rehberliği Meslek Kanunu’ndaki Değişikliklere İlişkin Önemli Duyuru
HABERİ OKU
19  Nisan  2024
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramında Uygulanacak Ziyaret Hizmetleri Ha...
HABERİ OKU
18  Nisan  2024
Enformasyon Memurluğu Turizm Bilgisi Sınavı Hakkında Önemli Duyuru
HABERİ OKU
17  Nisan  2024
Milli Saraylar Acenta Portalı Faaliyete Başladı
HABERİ OKU
17  Nisan  2024
Yabancı Tur Operatörleri İçin Çalışma İzni Değerlendirme Kriterleri Hakkında Du...
HABERİ OKU
17  Nisan  2024
Ankara Palas Müzesi Bilet Fiyatı Hakkında Duyuru
HABERİ OKU
16  Nisan  2024
Gürcistan Destinasyon Tanıtım ve B2B Görüşme Etkinliği Hakkında Duyuru
HABERİ OKU