ÖNEMLİ DUYURU/ PAKET TUR SÖZLEŞMESİ VE BROŞÜRLERDE YER VERİLMESİ ZORUNLU UNSURLARI GÖSTEREN GENEL ESASLARI İÇERİR ÖRNEKLER HAKKINDA

Değerli üyelerimiz,

Seyahat acentalığı faaliyetiniz kapsamında paket turun yer alması halinde, düzenlenecek paket turun tür ve niteliğinegöre acentanız tarafından hazırlanacak  ÖZGÜN yurtdışı, yurtiçi paket tur sözleşmeleriniz ile broşürlerinizde;  6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun (TKHK) ve buna bağlı olarak yayımlanan Paket Tur Sözleşmeleri Yönetmeliği uyarınca yer alması zorunlu asgari unsurlar ile konaklama, ulaşım, vize, pasaport, yaş ve sağlık koşulları gibi konularda yapılacak bilgilendirmelere ilişkin  genel esasları gösteren  örnekler duyuru ekinde yer almaktadır. Tarafınızca  özel koşulları da  içerecek şekilde  uyarlamanın yapılarak sözleşme ve broşürlerinizi hazırlamanız hususunu önemle dikkatlerinize sunarız.

Ayrıca belirtmek isteriz ki, malumlarınız olduğu üzere hazırlayacağınız paket tur sözleşmelerinde 17.06.2014 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren ve Birliğimiz tarafından, değerli üyelerimize 24.06.2014 tarihinde duyurulan Tüketici Sözleşmelerindeki Haksız Şartlar Hakkında Yönetmelik düzenlemelerine de uyulma zorunluluğu mevcuttur.  Bu bakımdan tarafınızca hazırlanacak özgün sözleşmelerde ilgili mevzuat düzenlemelerine de aykırı hareket edilmemesini bilgilerinize önemle sunarız.

Bu kapsamda hazırlanan örneklerde kırmızı renk ile yazılı olan kısımlar, tarafınızca ayrıca düzenlenecek olupKALICI VERİ SAKLAYICISI ( kısa mesaj, elektronik posta, internet, disk, CD, DVD, hafıza kartı ve benzeri her türlü araç veya ortam) veya YAZILI OLARAK KATILIMCIYA VERİLMEK ZORUNDADIR.

 Ayrıca özellikle belirtmek isteriz ki; tüketici ile yüz yüze gelinmeksizin yapılan (mesafeli) paket tur sözleşmeleri PAKET TUR SÖZLEŞMELERİ YÖNETMELİĞİNE tabidir.

Sayın üyeler,

6502 sayılı TKHK’da belirtilen yükümlülüklere aykırı hareket edenler hakkında 77.maddesinde idari para cezaları düzenlenmiştir. Bu nedenle Kanunun;

  •  “Temel ilkeler” başlıklı 4.maddesinin 1.fıkrasında yer aldığı üzere yazılı olarak düzenlenmesi öngörülen sözleşmeler ve bilgilendirmelerin en az 12 punto büyüklüğünde, anlaşılabilir bir dilde, açık, sade ve okunabilir şekilde düzenlenmesi ve bunların bir nüshasının kağıt üzerinde veya kalıcı veri saklayıcısı ile tüketiciye verilmesi,
  • Tüketici sözleşmelerindeki haksız şartlarına ilişkin düzenlemeleri içeren 5.maddesi,
  • Paket tur sözleşmeleri hakkında 51.maddesi,

hükümlerine aykırı hareket edenler hakkında aykırılığı tespit edilen her bir işlem veya sözleşme için 2015 tarihi itibariyle220TL (İKİYÜZYİRMİ TÜRK LİRASI) İDARİ PARA CEZASI UYGULANIR. BU CEZA HER YIL yeniden değerleme oranı kadar arttırılarak uygulanır.

Değerli üyeler,

Genel esasları belirleyen örneklerin acentanız tarafından özel koşullarınız belirtilmeden ve uyarlama yapılmaksızın  kullanılmaması hususunu özellikle ve önemle bir kez daha yinelediğimizi, Birliğimizin hukuki, cezai ve idari herhangi bir sorumluluğunun olmadığını ve Birliğimize rücu hakkının bulunmadığını, bilgilendirme amaçlı ve taslak mahiyetinde hazırlanan bu genel esaslar üye seyahat acentalarına yönelik hazırlanmış olup, başkaca 3. şahıslar  nezdinde Birlik açısından sorumluluk içermeyeceğini bildiririz.

Saygılarımızla,

 

TÜRKİYE SEYAHAT ACENTALARI BİRLİĞİ

(TÜRSAB)

EKLER: 

TÜM HABERLER
25  Nisan  2024
İran İslam Cumhuriyeti Heyeti, Kuzeydoğu Anadolu Bölge Başkanlığımızı Ziyaret E...
HABERİ OKU
24  Nisan  2024
TÜRSAB Gastronomi Turizmi İhtisas Başkanlığı Aylık Toplantısı Gerçekleştirildi
HABERİ OKU
24  Nisan  2024
Turistik Diyarbakır Ekspresi, Tarihi Ankara Garı'ndan İlk Seferine Başladı
HABERİ OKU
24  Nisan  2024
Medine Umre ve Ziyaret Forumu Başladı
HABERİ OKU
22  Nisan  2024
TURSAV Heyetimiz, TÜRSAB Turizm ve Meslek Lisesi’nde Bir Toplantı Gerçekleştird
HABERİ OKU
19  Nisan  2024
Güney Marmara BTK, Yalova İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü İş Birliği ile Bilgilen...
HABERİ OKU
19  Nisan  2024
Bodrum BTK Heyetimiz, Turizm Haftası Kapsamında Düzenlenen Etkinliklere Katıldı
HABERİ OKU
19  Nisan  2024
Kuzeydoğu Anadolu BTK, Turizm Haftası Kapsamında Etkinlik Düzenledi
HABERİ OKU
TÜM DUYURULAR
25  Nisan  2024
Enformasyon Memurluğu Yabancı Dil Online Yazılı Sınavı Hakkında Duyuru
HABERİ OKU
22  Nisan  2024
"İstanbul Turizm Fuarı" Hakkında Duyuru
HABERİ OKU
19  Nisan  2024
Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) Tarafından Başlatılan Batı Karadeniz'i Ke...
HABERİ OKU
19  Nisan  2024
Turist Rehberliği Meslek Kanunu’ndaki Değişikliklere İlişkin Önemli Duyuru
HABERİ OKU
19  Nisan  2024
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramında Uygulanacak Ziyaret Hizmetleri Ha...
HABERİ OKU
18  Nisan  2024
Enformasyon Memurluğu Turizm Bilgisi Sınavı Hakkında Önemli Duyuru
HABERİ OKU
17  Nisan  2024
Milli Saraylar Acenta Portalı Faaliyete Başladı
HABERİ OKU
17  Nisan  2024
Yabancı Tur Operatörleri İçin Çalışma İzni Değerlendirme Kriterleri Hakkında Du...
HABERİ OKU