TURİST REHBERLİĞİ MESLEK KANUNU’NDAKİ DEĞİŞİKLİKLERE İLİŞKİN ÖNEMLİ DUYURU

 

TURİST REHBERLİĞİ MESLEK KANUNU’NDAKİ
DEĞİŞİKLİKLERE İLİŞKİN ÖNEMLİ DUYURU

 

 

Değerli Üyelerimiz,

Bilindiği üzere Turist Rehberliği Meslek Kanunu ile Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi; 09.02.2024 tarihinde TBMM Başkanlığına sunulmuş ve Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonuna havale edilmiştir. 14.02.2024 tarihli Komisyon toplantısında Kanun teklifi aşağıdaki şekilde komisyon tarafından kabul edilmiş ve nihai olarak görüşülmek üzere TBMM Genel Kuruluna gönderilmiştir.

 

14.02.2024 tarihli Komisyon Toplantısında kabul edilen teklif metninde özetle;

 

● Turist rehberlerinin mesleğe kabul şartları, eğitim, sınav gibi konularda düzenlemeler yapılmakta;

● Tura katılanların Türkçe bilmeleri ve talep etmeleri halinde, rehberin yabancı dil dışında Türkçe olarak mesleğini icra edebileceği hükme bağlanmakta;

● Müşterilerin bilgisi ve onayı olmadan, turist rehberleri veya seyahat acentaları tarafından alışveriş amaçlı belirli bir işletmeye gönderilmeleri karşılığında menfaat temin edilmesini önlemeye yönelik yaptırımlar getirilmekte;

● Ruhsat sahibi olmadan rehberlik yapılması durumunda uygulanacak yaptırımlar belirlenmekte;

● Rehberlerin beş yılda bir yabancı dil yeterlilik sınavına girmeleri; sınavda başarılı olamayanların Türkçe turist rehberi olarak mesleklerini icra etmeye devam edebilmeleri düzenlenmekte;

Müze ve ören yerleri dışında rehber bulundurma zorunluluğunun kaldırılmasına yönelik düzenlemeleri bulunmakta idi.

 

16.04.2024 tarihinde TBMM Genel Kurulu gündemine alınan 28 sayılı Kanun teklifi aynı tarihte görüşülmeye başlanmış ve 17.04.2024 tarihli Genel Kurul Toplantısında görüşme tamamlanmıştır.  

Kanun Teklifinin Komisyonda kabul edilen “Turist Rehberliği hizmetinin yalnızca müzeler, ören yerleri ve tescilli kültür varlıklarında verilmesi” ne ilişkin olan 11’inci maddesi, Genel Kurul görüşmeleri sırasında  AKP, CHP ve DEM Parti’nin verdiği önergelerin kabul edilmesi sonucu teklif metninden çıkarılmış, 11’inci madde hariç diğer tüm maddeler Genel Kurul tarafından kabul edilmiştir.

Birliğimiz üyelerini seyahat acentalığı mesleğini icra ederken doğrudan ilgilendirecek maddeler aşağıda sıralanmıştır; 

  1. Turist Rehberliği Meslek Kanununun 4’üncü maddesinin 5’inci fıkrasına rehberlik hizmetinin Türkçe olarak verilebileceğine ilişkin hüküm eklenmiştir.  

Mesleğin icrası, odaya üyelik ve meslek sicilleri

MADDE 4 –

(5) Meslek, sadece çalışma kartında belirtilen yabancı dillerde, turist rehberinin Türkçe turist rehberi olması ya da tura katılanların Türkçe bilmeleri ve talep etmeleri hâlinde ise Türkçe olarak hukuka ve meslek etik ilkelerine uygun olarak icra edilir.

Genel Kurulca onaylanan bu madde ile Türkçe rehberlik hizmeti verilebilmesinin önü açılmış, tura katılanların Türkçe bilmeleri ve talep etmeleri halinde mesleğin icrasının Türkçe olarak da yapılabilmesi mümkün hale getirilmiştir.    

  1. Turist Rehberliği Meslek Kanunu’nun 7’nci maddesinin 1’inci fıkrasına getirilen düzenleme ile yapılan ekleme aşağıdadır:

“Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okul ve kurumlar tarafından öğrencilere yönelik olarak öğretmen refakatinde ve ticari amaç gözetilmeksizin yapılan geziler bu Kanun kapsamı dışındadır.”

Öğretmen eşliğinde ve ticari amaç gözetilmeksizin, okul ve kurumların öğrencilere yönelik yapacağı gezilerin Kanun kapsamı dışına alınmasıyla, bu gezilerde rehber bulundurma zorunluluğu ortadan kaldırılmış bulunmaktadır.

  1. 1618 Sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu’nun 30’uncu maddesinin 2’nci fıkrası yürürlükten kaldırılmış ve 3’üncü fıkrası ise aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

Seyahat acentaları, müşterilerine verdiği hizmetler sırasında, müşterilerinin bilgisi ve onayı dışında alışveriş amaçlı belirli bir işletmeye gönderilmeleri karşılığında kendisine veya yönlendireceği kişiye herhangi bir menfaat temin etmeleri halinde bu seyahat acentalarının belgeleri Bakanlıkça iptal edilir ve bunlar beş yıl süreyle seyahat acentalığı yapamaz.

 

Yapılan bu değişiklik, değişiklik öncesindeki mevcut madde hükmü ile nerdeyse aynı konuda getirilmiş bir düzenleme olup, teknik anlamda yapılması gerekli olan değişiklikler maddeye işlenmiştir.

 

  1. T.B.M.M. Genel Kurulunda kabul edilen Turist Rehberliği Meslek Kanunu ile Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un Resmi Gazetede yayımlanması ile Kanun’un tüm maddeleri yürürlüğe girecektir.

 

Konuyu önemle bilgilerinize sunarız.

 

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği
TÜRSAB

TÜM HABERLER
01  Mayıs  2024
TÜRSAB Yönetim Kurulu Olağan Toplantısı, Genel Merkezimizde Gerçekleşti
HABERİ OKU
30  Nisan  2024
Yönetim Kurulu Başkanımız Firuz Bağlıkaya, 'İhracatta Türkiye Yüzyılı Zirvesi'n...
HABERİ OKU
30  Nisan  2024
Gastronomi Turizmi İhtisas Başkanı Erdal Çeri ve İhtisas Yardımcısı Hakan Çokge...
HABERİ OKU
30  Nisan  2024
Vefat ve Başsağlığı
HABERİ OKU
30  Nisan  2024
Vefat ve Başsağlığı
HABERİ OKU
29  Nisan  2024
Bulgaristan Burgaz Bölgesel Turizm Odası, TÜRSAB Heyetimizle Toplantı Gerçekleş...
HABERİ OKU
26  Nisan  2024
Vefat ve Başsağlığı
HABERİ OKU
25  Nisan  2024
MICE Turizmi İhtisas Başkanlığı’nın Aylık Toplantısı, TÜRSAB Genel Merkezimizde...
HABERİ OKU
TÜM DUYURULAR
02  Mayıs  2024
8. Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi İhalesi Hakkında Duyuru
HABERİ OKU
30  Nisan  2024
Yalova Bilgilendirme Gezisi Hakkında Duyuru
HABERİ OKU
30  Nisan  2024
İstanbul'da Uygulanacak 1 Mayıs Tedbirleri ve Kapalı Olacak Yollar Hakkında Duy...
HABERİ OKU
30  Nisan  2024
TÜRSAB Kart Akaryakıt İndirimleri Hakkında Duyuru
HABERİ OKU
30  Nisan  2024
TUREB Disiplin Kurulu Kararları Hakkında Duyuru
HABERİ OKU
29  Nisan  2024
Pakistan Turizm ve Seyahat Sempozyumu Hakkında Duyuru
HABERİ OKU
26  Nisan  2024
Seyahat Acentalarının Bilet Departmanına Yönelik Uçak Bileti Satış Personeli Ye...
HABERİ OKU
26  Nisan  2024
Turizm Yatırımcılarına Kamu Taşınmazı Tahsis Şartnamesi 2024/1 Hakkında Duyuru
HABERİ OKU